BIM. Een bijzonder irritant modewoord? Een hype die wel weer overwaait? Of dé manier om efficient faalkosten reduceren. BIM engineers aan het woord.

23 juli 2015

De werkzaamheden van een BIM-er

De dagelijkse werkzaamheden van mij als BIM tekenaar zijn het engineren van elektrotechnische installaties. Deze bestaan uit laagspanningsinstallatie, zwakstroominstallaties, beveiligingsinstallaties, zorginstallaties, brandmeldinstallaties enzovoorts. Naar wens van de opdrachtgever worden bijvoorbeeld ook plafondplannen en nodige detaillering uitgewerkt. Samen met mijn collega Joost Wiercx, werktuigbouwkundig engineer, zorgen wij dat onze medewerkers op de werkvloer alle nodige tekeningen, technische documentatie, hand-/installatiehandelingen ontvangen zodat zij volgens de norm alle betreffende installaties kunnen aanleggen.

BIM is meer dan 3D tekenen

Momenteel zijn we bezig met een zorgcentrum in Roosendaal waarvan de nieuwbouw in BIM uitgevoerd wordt. En dat is meer dan 3D tekenen en de knelpunten eruit halen. BIM is een werkmethodiek. BIM staat voor Building Information Modelling, waarbij de ‘I’ in BIM momenteel het meest belangrijk is.

De ‘I’ van BIM

Hoe en welke informatie gaan we toevoegen? BIM is een manier van ontwerpen en bouwen waarbij van grof naar fijn wordt gewerkt. Vanaf het eerste moment, het schetsontwerp, wordt alles digitaal vastgelegd door alle projectpartners. Met BIM wordt het volledige bouwproject virtueel gerealiseerd voordat er ook maar iemand met de daadwerkelijke bouw aan de slag gaat.

Faalkosten terugdringen

Zo kunnen we vroegtijdig alle mogelijke risico’s aan het licht brengen en worden faalkosten teruggedrongen. We maken een digitaal prototype van het gebouw waar men inzicht krijgt in de gevolgen van keuzes en veranderingen. Het bouwproces wordt inzichtelijk voor alle betrokken partijen, ook voor de opdrachtgever. BIM zet alle informatie rondom het bouwproces centraal en zorgt hiermee voor een verbeterde samenwerking van projectpartners. Met BIM kunnen we binnen een bouwproject optimaal samenwerken, waardoor het eindresultaat beter wordt. Dat is waar BIM om draait!

De meerwaarde van BIM

De grote meerwaarde van BIM is dat alle, maar dan ook ALLE informatie, in het model staan. Dus merk, kleur en type van verlichtingsarmaturen, schakelmateriaal, brandmeldcomponenten en ga zo maar door. En niet alleen van ons maar ook van de architect. Dus merk, kleur en type van deuren, kozijnen, enzovoorts.

De voorsprong van Van Dijk Made

BIM is hot, maar het staat nog in de kinderschoenen. Wij geloven dat het de toekomst is, waar iedereen mee moet gaan werken. Hoelang het gaat duren voordat partijen zoals bijvoorbeeld woningbouwverenigingen, overheids- en zorginstellingen gaan eisen dat alles in een “model” wordt aangeleverd is de vraag. Wij lopen in ieder geval liever als koploper vooruit!

Colofon

Peter Meeus / Joost Wiercx