Van Dijk Made heeft een rijke historie. Een historie waar we trots op zijn. Drie generaties langs is met hart en ziel aan deze zaak gebouwd. Vakmanschap ging van vader op zoon. Net als het klantgevoel en de personal touch. Al zullen ze dat destijds niet zo genoemd hebben. Wat begon in een klein winkeltje in 1955 is uitgegroeid tot een modern, financieel gezond en innoverend installatiebedrijf.

Start in 1955

De geschiedenis van Van Dijk Made staat in het teken van succesvolle aanpassingen en veranderingen. Van Dijk Made is in 1955 opgericht door Piet van Dijk. Piet startte met een klein winkeltje aan de Dreef te Made waar hij klein elektrische materialen en huishoudelijke accessoires verkocht. Naast de verkoop van producten werd ook de verhuur van langzaamwassers opgestart. Dit zijn ouderwetse wasmachines, een soort ton met een schoep er in waar je kokend water in moest gooien. Hij verhuurde ze en bezorgde ze persoonlijk achterop de fiets bij de inwoners van Made. Al snel werd het pand aan de Dreef te klein waardoor Piet verhuisde naar een grotere winkel aan de Schoolstraat te Made.

Jaren 60

In het begin van de jaren 60 ontstond op de daken van de huizen een heel woud van televisieantennes want de televisie begon in ieder gezin zijn plaats te krijgen. Piet zag als rasondernemer een kans in de plaatsing van deze antennemasten. Het personeelsbestand werd uitgebreid en men richtte een aparte afdeling op die zich ging specialiseren in elektrotechnische werkzaamheden en met name de plaatsing van de antennemasten.

Jaren 70

De zeventiger jaren waren bewogen jaren. De naoorlogse welvaart was nu voor iedereen bereikbaar, zoals auto’s, vakanties, en televisie. In het privéleven kwam de nieuwe huishoudelijkheid op, met zitkuilen en woonerven. De jaren zeventig brachten ook voorspoed voor Piet van Dijk. De elektra-afdeling bleef zich uitbreiden waardoor men genoodzaakt was om deze in een eigen pand onder te brengen aan de Nieuwelaan te Made.

Piet van Dijk was zijn tijd ver vooruit en zag in een vroegtijdig stadium de kracht van een allround installateur. Toen hem de kans werd geboden om in 1974 loodgietersbedrijf Den Exter over te nemen, twijfelde hij geen seconde. De eigenaar was overleden en binnen de familie was niemand die het bedrijf kon of wilde voortzetten.

De jaren zeventig hadden ook hun invloed op het winkelbedrijf. De meeste gezinnen kochten een kleurentelevisie, een videorecorder, een stereoset en kregen een huistelefoon. De grote vraag naar consumentenelektronica deed het winkelbedrijf verhuizen van het pand aan de Schoolstraat naar een groter pand aan de Nieuwelaan in Made. Niet alleen in Made was er een grote vraag naar consumentenelektronica. Om de vraag buiten het bestaande verzorgingsgebied te voldoen, waren er inmiddels diverse filialen opgericht in onder andere Terheijden, Vlijmen en Breda.

Jaren 80

Begin jaren tachtig zit Nederland in een diepe economische recessie. De werkloosheid groeit snel. Zo wordt in 1982 een groei verwacht van 590 naar 740 duizend werklozen. Maar er zijn meer zorgen: de onmacht van verschillende kabinetten om de economie te herstellen, felle botsingen tussen de vakbeweging en het kabinet over de ziektewet, bedrijfsrendementen die onder nul zitten en de aversie tegen loonmaatregelen. Aan de polarisatie van de jaren zeventig lijkt geen eind te komen. De economische recessie treft ook Piet van Dijk. Een aantal faillissementen van opdrachtgevers en de onstuimige groei welke het bedrijf had doorgemaakt, dwongen Piet van Dijk ertoe om in november 1981 zijn faillissement aan te vragen.

Het noodlijdende bedrijf wordt snel na het faillissement overgenomen door de kinderen welke in de loop der jaren in dienst waren gekomen van het bedrijf. Er werd een nieuwe accountant aangesteld en de naam werd gewijzigd in Van Dijk Made B.V. Een groot gedeelte van het toenmalige personeel kon tewerkgesteld worden in de nieuwe onderneming. Het installatiewerk en de verkoop van bruin- en witgoed werden ondergebracht in het pand aan de Schoolstraat waar Piet van Dijk een groot aantal jaren gevestigd was. Al snel bleek het pand te klein voor de onderneming en na 3 jaar kwam de mogelijkheid om een groter pand te huren aan de Dreef te Made, de voormalige huisvesting van Kuijperij de Kroon. In dit pand vestigde het installatiebedrijf zich. Niet veel later verhuisde het bruin- en witgoedbedrijf zich naar een grotere huisvesting, de voormalige VEGE winkel in de Marktstraat te Made.

Groei

Beide vestigingen groeien in de loop der jaren gestaag verder. Hetgeen resulteert dat in 2004 de winkel met consumentenelektronica verhuisd naar een nieuw pand aan de Marktstraat 30d te Made. Hier heeft men de beschikking tot maar liefst 550m2 verkoopvloeroppervlakte.

In 2007 krijgt Van Dijk Made de kans om grond aan te kopen op het bedrijventerrein de Brieltjenspolder te Made. Het pand en de bijbehorende grond is te krap geworden en de 40 bedrijfsbussen bezorgen de buurt op vrijdagmiddag een logistieke uitdaging. Al snel wordt dan besloten om op het aanbod in te gaan. In 2008 verhuisd het installatiebedrijf dan ook over naar het nieuw gebouwde pand aan de Brieltjenspolder 3 te Made. Inmiddels werkt de 3e generatie vanuit deze locatie aan de toekomst van het bedrijf. Er kan gerust worden gesteld dat Van Dijk Made uw vertrouwen waard is, zowel nu als in de toekomst.